Grilling
At våre forfedre begynte å riste kjøttet over bålet, var det første steget i matlagingen. Metodene utviklet seg raskt og de fant nye måter å tilbrede maten på., blant annet at de ved å pakke inn frukt og knoller i blader og legge dem i glørne fra bålet, fikk nye, delikate retter.
Dette var begynnelsen til vår tids grilling. Grill kommer fra det franske order «gril» som betyr rist etter stekerist.
Prinsippene for grilling er de samme idag som for mange tusen år tilbake. Maten tilberedes ved hjelp av strålevarme i tørr luft. Om du griller på rist eller spidd over trekullgrill, under grillen i stekeovnen, i elektrisk bordgrill, kontaktgrill eller om du bruker grillpanne eller grilltoaster, er det strålevarmen du utnytter. Dette i motsetning til stekepanne hvor maten tilberedes ved kontaktvarme.
I alle tilfelle kan du tilberede maten uten fett eller med minimalt bruk av fett. I mange tilfeller vil fettet i råvaren, for eksempel fet fisk eller dett kjøtt, dryppe av under grilling. Når fettet drypper på glørne vil disse flamme opp og maten bli brent. Ha derfor en dusje- eller dynkeflaske for hånden. Er det mye fett i maten du griller, kan det være greit å ha en aluminiumsform- eller panne stående under for å smale opp fettet som drypper av.
Pass på at du ikke ødelegger den delikate smaken på grillet mat med for mye salt og krydder. Grillmat må gjerne krydres før grilling, men du skal ikke ha på salt før maten er ferdig grillet. Salt trekker saften ut av kjøtt eller fisk, og det blir vanskelig å få den gode brune overflaten vi ønsker gi maten ved å grille den. Du kan ha salt på etter grilling, men la heller venner og familie krydre og salte selv. Salater og sauser hører med til grillmat og kanskje noen synes dette gir salt og krydder nok.
Det er godt med en grillsaus på maten. Den kan lages av olje, øl, sirup eller kjøpes som ferdigvare i butikken. Tynn pensling med grillsaus på magert kjøtt, mager fisk eller fugl, gir dette en beskyttende hinne. Grillsausene kan også gjøre overflaten på maten du griller mer delikat og sprø.
God smak på kjøtt kan du også få ved å legge det i marinade laget av olje, krydder og for eksempel rødvin. Størrelsen på kjøttstykket og mørhetsgraden bestemmer hvor lenge det skal ligge i marinaden. Marinering mørner kjøtt, men kan ikke gjøre seigt kjøtt mørt. Prøv for eksempel å legge fårekjøtt i en marinade laget av olje (gjerne olivenolje), salvie, rosmarin, pepper og hvitløk. Alle marinerte råvarer må tørkes godt før du legger dem på grillen. Pensle med marinaden mot slutten av grilltiden.
Grillutstyr
Noe utstyr er påkrevd for å gjøre grillingen enklere og grunnpakken bør derfor se slik ut:
Grillkull/briketter er en selvfølge om du ikke har gassgrill eller elektrisk grill. Forskjellen på grillkull og grillbriketter er at brikettene brenner lengre, men kull har ofte bedre effekt. Det er viktig at kullene er ordentlig tørre. Helst bør de være pakket i papirpose med en innerpose av plast. Les bruksanvisningen på pakken.
Stålbørste. Det er ikke hyggelig å lage mat på en grill som er full av rester. Disse kan dessuten begynne å brenne slik at maten blir svidd og lite delikat. Vask derfor grillristen etter bruk. Børsten har en metallskrape til å fjerne fastbrente rester, samt en effektiv børste til rengjøring av grillen.
Vannflaske er nødvendig å ha for hånden når du griller med kull/briketter. Kjøttet avgir kjøttsaft og fett. Dette drypper ned på kullet og flammer kan blusse opp og brenne kjøttet. NB! Bruk ikke vann på gassgrill. Vannet slukker flammen, men gassen fortsetter å sive ut!
Grillpensel med langt skaft er lurt å ha med. Det er bra å pensle kjøttet underveis, både for å gi god smak og for å smøre kjøttet slik at det ikke sitter fast på risten.
Burger-rist/dobbelrist er perfekt for grilling av burgere. Ofte kan burgerne feste seg til grillristen, slik at de går i stykker når man skal snu dem. Pensle burgerne med litt olje så fester de seg ikke til risten.
Steketermometer trenger du når du griller store stykker. Uten det er det vanskelig å vite når kjøttet er ferdig stekt. Stikk termometeret dypt og midt inn i kjøttet, men ikke mot et ben.
Grillklyper er en nødvendighet. Unngå å bruke gafler til å snu kjøttet, fordi kjøttsaften kan sive ut når du stikker i det. Det finnes et godt utvalg av grillklyper i metall og tre. Vær klar over at metallhåndtak kan bli svært varme.
Grillvotter er viktig å ha i nærheten. Både grillen og det som ligger på grillen blir svært fort varmt og det er fort gjort å brenne seg.
Grillspyd kommer en ikke utenom i løpet av sesongen. Husk at grillspyd med håndtak av metall fort blir varme. Grillspyd av tre bør bløtlegges en halv time før bruk, ellers kan de lett begynne å brenne.
Transcheringssett består av en god kniv og en god stekegaffel. Griller du store stykker som stek eller filet, er det godt å ha skikkelig redskap for hånden til oppdeling.
Raske grilltips
- En grill med lokk er å foretrekke. Du sparer tid og har også bedre kontroll over flammene. Flytt lokket til side i stedet for å løfte det rett opp. Da unngår du å dra med deg aske opp i maten
- Husk å rengjøre og pensle risten med olje før bruk
- Finn fram gode grillvotter, matklyper, stekespader, forkle, pensel til marinade, salt og pepperkvern og vannflaske/vannslange
- Grill råvarer som har romtemperatur, også pølser og hamburgere
- La ikke grillen stå i vinden
- Ved kullgrill: Bruk skikkelige briketter. Ikke grill før 20-30 minutter etter at du har tent på. og husk å la tennvæsken trekke inn i grillkullene før du tenner på
- Pensle litt olje på den varme grillristen, så setter ikke maten seg fast
- Ta kjøttet ut av kjøleskap minst 30 minutter før grilling, men ikke ha det stående på benken mer enn en time
- Ikke stikk hull i kjøttet
- Husk at de tykke kjøttstykkene krever lavere varme og lengre tid enn de tynne. Tynne biffer og hamburgere skal stekes i kort tid på begge sider, på sterk varme.
- La alt kjøtt hvile noen minutter før de serveres. Da beholder kjøttet den gode saften.
- Bruk gjerne en fiskerist for grilling av fisk
- Mariner før grilling. Maten smaker mye bedre.
- Husk at sukker- og tomatbaserte sauser har lett for å brenne. Pensling med slike marinader bør derfor kun skje helt mot slutten av stekingen
- Pass på tøyet ved grilling, lett å ta fyr…
- Ikke flytt på grillen mens den ennå er varm
- Ikke la barn og hunder leke uten tilsyn mens grilling pågår
- Oppbevar grillkull og grillutstyr på et tørt sted
Ikke la engangsgriller ligge igjen i naturen - Griller skal stå støtt
- Prøv noe annet enn pølser, koteletter og hamburgere
- Ha skarpe kniver, grillklype, skjærebrett, anretningsbrett og spruteflaske med vann klar (ved flammer i kull)
Hva slags kjøtt skal man velge
Nesten alle typer kjøtt kan grilles. Kjøtt i stykker og skiver med og uten ben, pølser og innmat. Kjøttet bør være mørt og er kjøttet fryst, bøt det tines i god tid før du skal grille.
Storfekjøtt
En rekke forskjellige kjøttstykker fra storfe blir ypperlig grillmat. Biff er en gjenganger, men sørg for å bruke godt mørnet kjøtt. Flatbiff og mørbrad kan grilles som hverdagsbiffer eller kuttes i biter og brukes på grillspyd.
Lam
Lammekoteletter er like enkle å tilberede som de er gode å spise. Lammelåret blir lekker grillmat når det skjæres i skiver eller deles i mindre steker. Prøv også med grillet lammeribbe. Det er flott festmat.
Svinekjøtt
Du kommer ikke unna svinekotelettene når du skal grille. Spareribs, helgrillet indrefilet eller grillspyd med svienkjøtt og ananas – her er det bare å velge.
Pølser
Pølser er alltid like populært – og ikke bare barnas favoritt. Det finnes et rikt utvalg av pølser på markedet så her er det bare å velge og vrake. Pølserbiter er også naturlig innslag på grillspyd.
Lykke til med grillingen!